OVER DE AUTEUR

Henk Letschert, Duitslandkenner en Europeaan


wie ik ben en wat ik doe

EUROPEAAN
Ik ben van alles, maar zeker Europeaan. Tijdens mijn studie politieke wetenschappen in Amsterdam en Göttingen heb ik me vooral beziggehouden met (het proces van) Europese integratie.
Mijn grote interesse voor Europa is sterk gevoed geweest door de ervaringen van mijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin hij familieleden verloor. Desondanks droeg hij de overtuiging uit dat een vreedzaam Europa alleen samen met Duitsland mogelijk was. Die houding vormde de grondslag voor mijn fascinatie voor Europa én voor Duitsland.

Het lag voor mij meer dan ook voor de hand mijn werkzaam leven aan Europa te wijden. Voor verschillende organisaties, zoals de vakbeweging, landbouworganisaties en de Provincie Noord Brabant, ben ik jarenlang in Brussel in touw geweest. De afgelopen jaren was ik zelfstandig ondernemer en deelde ik mijn kennis als docent Europese studies en als subsidieadviseur.

POLITICUS
Als politicus was ik actief in de gemeenteraad van Gouda en in de Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland. Ook in de Staten heb ik me er stevig mee bemoeid Europa op de politieke provinciale agenda te zetten. Brussel lijkt ver weg, maar bepaalt ook in belangrijke mate de beleidsruimte die provincies én gemeenten hebben.

LIEFDE VOOR EN IN DUITSLAND
Mijn interesse voor Duitsland komt niet van "ungefähr": ik heb er gestudeerd en gewoond en al meer dan veertig jaar ben ik met Anna, een Duitse, getrouwd. We hebben samen drie volwassen zonen en inmiddels zes kleinkinderen.
Anna en ik zijn nu allebei met pensioen. Dat biedt ruimte om regelmatig in onze vakantiewoning in Duitsland te zijn, veel te fietsen en te wandelen. En voor mij om een boek over Duitsland in Europa te schrijven en artikelen en blogs te publiceren en lezingen te geven.